10

Den 2009-08-28
Kl 12:18:43
Vi åker om 10 dagar! inte nu på måndag men nästa alltså! Och tisdagen den 8 är vi framme hos familjen, inshAllah! Jag tjatar och tjatar på maken att han ska hämta hem sin resväska från en kompis, för innan han gör det kan vi inte börja packa mina och hans saker. Presenterna och lite av flickornas saker har jag lyckats packa ner. Vi kom på att vi glömt att köpa choklad till makens farmor! Så det måste vi göra, för det har vi lovat henne!

Ayah har börjat leka så roligt! Hon lagar leksaksmat och matar mig:)

Nu ska jag försöka ta mig för något. kanske tvätta lite. Vilken skräll. Tänk att hur mycket och ofta man än tvättar så tar tvätten aldrig slut! Hur kan det komma sig?

När hur och varför

Den 2009-08-27
Kl 11:42:15
När är det slut på ramadan?
När är festen i år?

Nu ska vi se om jag kan förklara det här på ett smidigt sätt utan att röra till det.:)

När ramadan börjar beror helt och hållet på månen. Med hjälp av google har jag tagit reda på att en månad enligt månkalendern är ca 29,5 dagar, vilket är tiden det tar för månen att gå runt jorden. Mån-månaden är alltså i genomsnitt aningen kortare än sol-månaden (som vi räknar efter i en "vanlig" kalender) och därför infaller månaden ramadan 10-12 dagar tidigare varje år. Så, Ramadan börjar när "de lärda" ser att månen är ny (nymåne). På samma sätt slutar månaden Ramadan och går över i månaden Shawal (och där har vi festen som avslutar ramadan, eid al fitr) när "de lärda" säger att månen är ny igen. Om tiden för den nya månen för månaden Shawal inträffar före solnedgången, slutar man fasta vid solnedgången eftersom nästa dag kommer att vara den första dagen i månaden Shawal. Om tiden för den nya månen inträffar efter solnedgången måste man fasta nästa dag också eftersom den dagen då tillhör månaden Ramadan.

En vild gissning. Eid borde vara runt den 20 september i år. Och då är vi i Libyen! Förstår ni hur kul det ska bli att fira Eid i ett muslimskt land? :DOch äntligen fick jag in bilden jag tog på maten, men som jag inte kunde ladda upp förut!
Bourik och tajin. Det är grejjer det!

GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Den 2009-08-25
Kl 00:17:49
Jag blir TOKIG! Bloggen KRÅNGLAR! Jag som ville visa bilder! Ok, testar en gång till...
Nej. Det funkar inte! Jag måste fylla i lösenordet för att lägga upp bilder! Är det så för er andra som har lösenord också?


ramadan dag 3

Den 2009-08-24
Kl 17:57:04
Idag är jag gräsänka, maken sover i Gbg inatt. Dagen går låååångsamt. (Jag är hungrig med andra ord) Ayah har varit sjukligt grinig och mammig hela dagen, och jag känner att mitt tålamod börjar svika mig!:P Jag hade massor jag ville skriva om, men Ayah står bredvid och rycker i mig och skriker. Idag är hon bara nöjd när jag har henne i famnen!

Jag har packat ner alla presenter vi ska ha med oss till Libyen i en resväska. En STOR resväska. Vi som bara skulle köpa presenter till flickornas kusiner. Alltså 3 små flickor. Det blev inte riktigt så kan jag säga!

Jag som har varit så sugen på potatis och purjolöksoppa får nöja mig med påsvarianten idag! Purjolöken var nämligen slut på ica. Som vanligt ska jag rulla bourik och sedan ska jag göra en kyckling och potatistajin med en fin sallad till. Typ alla bloggare utom jag har lagt ut bilder på sina ramadan-matbord! Så om jag kommer ihåg det ikväll skja jag ta en bild. Fast jag ska äta ensam ikväll. Maken jobbar som sagt, och barnen ska i säng tidigt, eftersom det är dagis förskola imorgon. Någon som vill joina mig till kvällsmaten?:)

sol i hjärtat

Den 2009-08-23
Kl 17:35:48
Ayah skulle ta en liten promenad i det fina vädret, men så stöp hon och skrubbade näsan och läppen. Stackas liten! men så fick hon hänga lite med Amira och hennes kompisar, och då blev det bra igen!
Idag blir det förutom soppa och bourik, falafel med klyftpotatis. Mumsfillibabba!

Amira fastar!

Den 2009-08-23
Kl 12:45:49
Jag glömde att berätta! Imorse vid nio frågade jag om Amira ville ha frukost. "Nej, jag fastar!" sa hon.
Fast vid 10.30 tiden kunde hon inte hålla sig längre, så då fick hon dadlar och frukost :) Duktig tjej va?

15

Den 2009-08-23
Kl 12:42:26
Gårdagens fasta gick megabra, över förväntan faktiskt, alhamdulillah! Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så pass lätt ändå! Visst kände jag av hungern, och blev lite snurrig i bollen också, men jag klarade det! Gissa hur stolt jag är över mig själv?! :D Men när vi hade ätit middag, förresten har jag aldrig smakat så god mat förut, fick jag totalt matkoma! Ni vet sådär så att man blir helt tung i kroppen och nästan somnar! Höll mig vaken till 23.30 i alla fall. Vaknade vid 3 snåret och tog en klunk vatten... Var fortfarande stenmätt då!

Idag måste jag erkänna att det inte känns lika lätt. Kan bero på att jag är ensam för tillfället, maken jobbar, Amira är ute på gården och leker och Ayah sover middag. Det ger mig tid att tänka och filosofera, och givetvis glider tankarna över på mat! Men försöker att tänka på annat. Jag har bland annat sorterat makens lönespesar och lagt dem i ordning. Snacka om att ha lite att göra! :P

Hade jag haft en resväska til hands, vilket jag inte har, så hade jag börjat packa, för vi reser om 15 ynka dagar!!! ÅÅÅÅ maj gåd, jag längtar ihjäl mig!

Snart är det dax att be duhr, och sedan ska jag nog pula i en maskin tvätt.

Förresten, vi följer sveriges (sundsvalls) egna böne tider, finns att hämta scheman i mosken tror jag :)

Ramadan 1

Den 2009-08-22
Kl 17:35:55

So far so good, inshAllah ska fastan gå jättebra! Jag försöker sysselsätta mig så mycket som möjligt för att försöka glömma att jag är hungrig, har tvättat undan massor och så har vi varit och handlat. Men oj då, vad mycket godsaker som "råkade" slinka med hem! både T och jag hade pulat ner både kakor och godis i kundvagnen så nu räcker det förmodligen ett helt år framåt!

Nu är vi i full gång med matlagningen. Fast äta ska vi ju inte förrän kl. 20.38.
Idag på "restaurang Arabsson" bjuds det på grönsakssoppa, bourik och panerad kyckling med bulgur och tzatziki. Till detta serveras dryck och ugnsgrillat bröd med tomat och vitlök. Blir ni hungriga?:)
Vad ska ni andra äta ikväll?

Hoppas, inshAllah, att fastan går bra för er andra som fastar också:)


Ramadan mobarak!

Den 2009-08-21
Kl 19:55:26
Imorgon börjar ramadan och jag längtar så att jag kanske håller på att avlida! Undrar hur det kommer att gå nu när jag ska fasta på riktigt? Själv tror jag att det kommer gå superb! InshAllah!
Idag var jag med en liten snutt i lokalradion. Jag fick prata lite om ramadan. Det var sjukt pinsamt! Men kul!

Jag är fruktansvärt frustrerad över det här med lösenordsskyddet, för jag har bara problem med bloggen sedan dess! Jag kan för tusen gubbar inte lägga upp bilder! Jag blir gaaaalen. Jajust ja! Tålamod var det! :P

Profeten Muhammad (saws) sade:
"När Ramadan börjar så öppnas portarna till Paradiset, portarna till Helvetet stängs och djävularna kedjas fast."
[Mosslem]

Då borde jag ju kunna ta bort lösenordet under ramadan, eller hur?! ;)

19

Den 2009-08-19
Kl 19:17:49

Nu ni, måste jag ju börja räkna ner på riktigt! Idag är det 19 dagar till Libyenresan och 2-3 dagar till ramadan! :) Om man kollar månkalendern så tycker jag nog att ramadan bör infalla på fredag? Ska bli spännande, eftersom i år blir min första fasta! :)

Idag har jag spenderat dagen med S, som precis fått sitt andra barn. Det är nästan, men bara nästan, så att jag blir sugen på en bebis till... Vi promenerade runt sticksjön varv efter varv medan våra "stora" barn var på dagis. Men fy bubblan va mycket sländor som flyger runt där vid sjön! Jag avskyr såna, för när jag var liten var det en sån som landade på min arm, och jag lovar att den var stor som hela min underarm! :P
Kolla vilka stora öööögon dom har! Subhan Allah!


nostalgi

Den 2009-08-17
Kl 17:49:07

Kommer ni ihåg?uppdatering

Den 2009-08-15
Kl 13:05:51
Dagarna springer iväg!
Sedan sist har vi hunnit med en hel del; hälsat på hos vänner, promenerat till Norra berget och sprungit runt på Selånger marknad. Maken och jag har också hunnit med en del; blivit vänner, bråkat, blivit vänner, nästan skiljt oss och sedan blivit vänner på riktigt! ;)

Vi, och då speciellt jag, stressar över den kommande resan. Idag är det 23 dagar kvar innan vi åker. Och jag har inte alls gjort alla listor (presentlista, packningslista, att-göra-lista...) jag hade planerat att göra. Detta innebär ju såklart att massor av det som skulle ha gjorts och det som skulle ha kommits ihåg, såkerligen kommer att glömmas bort innan vi åker. Men det är väl så det ska vara? Lite kaosartat. Det blir nog bra i slutänden. InshAllah!

Tack snälla söta familjen Z som tagit hand om Amira så fint:)Tänk att jag alltid måste tönta mig på kort...

i´m allright

Den 2009-08-12
Kl 09:34:24
Läget är... Under kontroll. Så klart är vi vänner igen, jag och maken. Vi var väl tvugna att sura färdigt först, båda två. Men jag fattar fortfarandde inte varför det är så himla svårt att säga förlåt när man klantat sig?! Lite ärrad kanske jag är efter "striden", men ärr bleknar ju som bekant efter ett tag, och som någon klok brukar säga; jag har glömt det när jag blir stor! ;)
Resan blir av, så klart. Idag är maken i huvudstaden för att dona lite med visum och pass.


PS.
Tack för alla fina kommentarer i förra inlägget! :)

Vad hände?

Den 2009-08-10
Kl 16:19:06
Jag förstår att ni undrar, det gör jag också. Vad har hänt med den där tuffa, starka och självsäkra tjejen som brukade blogga om allt och lite till i just den här bloggen? Jag vet inte. Förmodligen finns hon någonstans under den lite för skrynkliga sjalen som hon numer älskar att gömma sig bakom. Kanske gömmer hon sig bakom den lite för tjocka magen som hon svär över varje dag. Kanske är hon bara för trött efter otaliga bråk med maken, som hon för övrigt inte tänker lämna ut lösenordet till. Kanske gråter hon bara allt för ofta nu mer? Det kanske är där det sitter? Allt det där som hon använde som energikälla förut, det trillar ut som små,  små droppar väldigt salt vatten ur hennes ögon. Hon är låg helt enkelt. Låg och sårbar. Men det går nog över.

Livet känns lite hårdare än vanligt just nu. Det känns som jag får prövning efter prövning efter prövning. Efter prövning. Efter... Ja, ni fattar.

Vi har ett tyst krig här hemma. Vi försöker tiga ihjäl varandra. Det tär. Undrar just om det blir något med resan över huvud taget? Just idag känns den resan väldigt långt borta. ...
Här borde jag skriva allt som jag egentligen behöver få ur mig nu. Men jag gör inte det. Dels för att lilla söta (?) Ayah håller på att driva mig till vansinne, dels för att hon den där tuffa, starka och självsäkra inte riktigt vågar krypa fram än.

Vad har hänt undrar vi ikapp. Jo, det som hänt är att jag inte har kunnat skriva en endaste bokstav i bloggen utan att någon eller några har talat om för mig att allt jag i stort sett gör är haram. En synd alltså. Något som får mig ett steg längre ifrån paradiset. Och som tydligen också får mina barn allt längre ifrån paradiset, hur fan man nu kan komma och säga det till någon?!
Saken är den att jag vet att det finns mycket kvar som jag skulle behöva ändra på. Men jag kan bara inte, så där över en dag, glömma vem jag är och var jag kommer ifrån. Hallå, till och med mitt namn är kristet. Hur ska jag kunna glömma vem jag är då? Jag umgås en hel del med min svenska, ickemuslimska släkt och med mina svenska, ickemuslimska vänner. Och min intention är att jag ska fortsätta att umgås med dom. Varför skulle jag inte?

Innan man kan springa, måste man lära sig att gå. Och i de allra flesta fall behöver man få lära sig att krypa innan man kan gå. Och precis som Ayah gör nu, behöver jag också få krypa lite fortfarande, fast jag kan gå. Förstår ni hur jag menar?
Om mindre än 2 veckor börjar ramadan, årets fasta. Mitt mål, det här året, som faktiskt är mitt första år som praktiserande muslim, är att först och främst försöka klara av fastan. Sedan har jag ett andra mål, och det är att läsa hela koranen (på svenska) under ramadan. Inshallah. Jag ska verkligen försöka. Och jag längtar. Å vad jag längtar!
Om jag lyckades läsa ut hela twilight serien på bara några dagar, så ska jag nog fixa att läsa ut koranen på en månad. Eller vad tror ni?

Igår hade vi ett inte så tyst krig här hemma, då maken bland annat frågade mig varför jag har slöja. Ja, jag kanske var snabb med att ta på mig den, allahu alem. Men jag är stolt över mig själv, för jag försöker. Det är inte lätt att efter 26 år helt plötsligt ta sig till en helt ny livsstil. Det är inte helt enkelt. Men jag försöker så gott jag kan. Och jag tror och hoppas att det är det som räknas.

Nu ska jag lägga mig och gråta lite till. Jag mår, som ni märker, inte helt bra just nu.

HEJ!

Den 2009-08-10
Kl 12:55:59
Nu börjar vi på en ny kula, eller hur?
va skoj vi ska ha:)

Välkomna!

Badbarn

Den 2009-08-07
Kl 10:42:02
PS. Jag älskar att det är så mycket gräs utanför oss... DS.Tommy Tuggummi

Den 2009-08-07
Kl 10:26:34
3-åringen och mamman äter frukost under näst intill tystnad.
Plötsligt, som ur det blå, säger 3-åringen;
"Tommy (morbror) heter bara Tommy, inte Tommy Tuggummi!"
Mamman kikar förvånat upp;
"Jaha?"
"Mmm!" svarar 3-åringen.
Så var saken ur världen!

En av världens bästa

Den 2009-08-05
Kl 23:10:45
Är det sällan? Men jag lovar, det här är en av världens bästa!

Tjatmoster

Den 2009-08-05
Kl 09:44:21
Nu har jag bestämt ett datum för lösenords skyddet. Den 20/8 börjar jag med det. Alla nära och kära, dvs de jag umgås med privat, kommer givetvis att få lösenordet. Och för er som jag inte känner så väl, eller kanske inte känner alls, gäller det att ni hör av er (pinglanm@gmail.com) så att jag kan maila er lösenordet.Tick tack

Den 2009-08-03
Kl 20:38:21

Men? Var tog den senaste veckan vägen? Tiden går fort när man har roligt, och annars går tiden också fort. Typ. Imorgon ska vi till birsta för att inhandla de sista presenterna vi ska ta med oss. Idag är det 35 dagar kvar innan vi åker. Gissa vem som har resfeber!

KOM IHÅG! Vill ni ha lösenord till bloggen skicka mig ett mail! pinglanm@gmail.com


RSS 2.0