När hur och varför

Den 2009-08-27
Kl 11:42:15
När är det slut på ramadan?
När är festen i år?

Nu ska vi se om jag kan förklara det här på ett smidigt sätt utan att röra till det.:)

När ramadan börjar beror helt och hållet på månen. Med hjälp av google har jag tagit reda på att en månad enligt månkalendern är ca 29,5 dagar, vilket är tiden det tar för månen att gå runt jorden. Mån-månaden är alltså i genomsnitt aningen kortare än sol-månaden (som vi räknar efter i en "vanlig" kalender) och därför infaller månaden ramadan 10-12 dagar tidigare varje år. Så, Ramadan börjar när "de lärda" ser att månen är ny (nymåne). På samma sätt slutar månaden Ramadan och går över i månaden Shawal (och där har vi festen som avslutar ramadan, eid al fitr) när "de lärda" säger att månen är ny igen. Om tiden för den nya månen för månaden Shawal inträffar före solnedgången, slutar man fasta vid solnedgången eftersom nästa dag kommer att vara den första dagen i månaden Shawal. Om tiden för den nya månen inträffar efter solnedgången måste man fasta nästa dag också eftersom den dagen då tillhör månaden Ramadan.

En vild gissning. Eid borde vara runt den 20 september i år. Och då är vi i Libyen! Förstår ni hur kul det ska bli att fira Eid i ett muslimskt land? :DOch äntligen fick jag in bilden jag tog på maten, men som jag inte kunde ladda upp förut!
Bourik och tajin. Det är grejjer det!

Kommentarer
Postat av: MariaD

Detdäe såg inte så dumt ut! Fasta är inget för mig (blir inge trevlig m lågt blodsocker ;)) Men maten kan jag gärna äta =))

2009-08-27 @ 13:42:05 | URL: http://mariad.blogg.se/
Postat av: Susanne

Jag ska också fira eid i ett "Muslimskt" land. Om man nu kan kalla det för det? Libanon iallafall, det är ju en mix av alla religioner, typ:)

Men nog ska det bli intressant:)

ramadan mubarak

när åker ni till libyen?

2009-08-27 @ 13:42:41 | URL: http://lakritzz.blogspot.com
Postat av: Ida

Det var det jag ville komma fram till, ifall ni firade eid där och förmodligen vad kul det komm er bli för din del.

Försökte också googla, men vart inte så vettig av det.

2009-08-27 @ 16:09:02 | URL: http://forandringen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis här?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback
RSS 2.0