Jag tänker inte be om ursäkt för att jag är muslim

Den 2010-08-31
Kl 23:12:35

Nu behöver jag skriva av mig lite irritation och lite... Ilska faktiskt. Men i vanlig ordning vill jag påpeka att ett tonläge är väldigt svårt att uppfatta i en text. Ni får helt enkelt tänka er att jag talar i ett normalt tonläge, lugnt och sansat. Fast egentligen så skulle jag vilja skrika och gapa lite ;)

Det är så här förstår ni, jag är så innerligt trött på att alltid bli dragen över samma kant (eller säger man kam?) som alla världens muslimer. Jag är så innerligt trött på att folk alltid tar för givet att alla världens muslimer tycker och tänker exakt lika dant om allt. Och jag är så innerligt, innerligt, innerligt trött på att en del muslimer nästan ber om ursäkt för att de finns.

Nu vet jag inte hur många miljarder muslimer det finns i världen, men jag vet en sak. Lika många muslimer som det finns i världen, lika många oliktänkande hjärnor finns det. Lika många människor finns det. Man säger ju aldrig att alla Svenskar vill och tycker samma sak. Nej, för det finns 9 miljoner människor i Sverige, och alla 9 miljoner tycker olika om olika saker. Det samma gäller alla miljarder kristna i världen. Inte tror vi att alla kristna i världen tänker och tycker samma sak jämt? Nej, det gör vi ju inte, för vi vet att människor är olika.
Men varför är det så att muslimer jämt och ständigt dras över den där kanten, om och om igen?! Varför tror man att alla muslimer tänker, tror och tycker likadant i alla frågor? Kan ingen svara mig på det?

Vet ni vad? Jag är muslim. Och jag är svensk. Och jag är kvinna. Och vet ni vad mer? Gud har gett mig en fin hjärna och jag har begåvats med att tänka och fundera och tycka saker med den, helt själv. Och jag är stolt över att vara muslim. Och jag är stolt över att vara svensk. Och jag är stolt över att vara kvinna. Och jag är förbannat stolt över min hjärna som gör att jag kan tänka och tycka precis som jag vill helt själv. Jag är så himla stolt över allt det här att jag inte tänker be om ursäkt för att jag finns. Jag tänker inte be om ursäkt för att jag är muslim.

Nu vill jag inte att det jag skriver här ska missuppfattas. Men jag måste få det sagt.
Jag kan inte svara för vad muslimska kvinnor tycker och tänker i olika frågor. Jag kan bara svara för vad jag tycker. Jag är inte "muslimska kvinnor", jag är liksom en enskild person.

Och så måste jag bara få säga ett par andra saker när jag ändå är igång. Om inte alla röstberättigade människor i detta land (och utanför också) röstar med hjärnan i det här riksdagsvalet... Då blir jag arg på riktigt. Det är för 17 gubbar dax för att vi sätter ner foten och säger ifrån nu! Vill vi ha ett land att vara stolta över är det både dax att byta regering och dax att se till att vissa idioter inte tar sig in i riksdag och kommuner!

Sedan vill jag tipsa om en väldigt bra föreläsare som heter Mattias Gardell. Jag såg en jättebra föreläsning med honom på SVT för några månader sedan. Tyvärr kunde jag inte hitta den, men däremot hittade jag en annan på youtube som jag tycker är värd att lyssna noga på. Om ni börjar med del 1 här borde ni kunna ha automatisk uppspelning på resterande delar sen. :)

Peace out, govänner ♥

Här är en bild på en muslim som är glad. Amira har fotat mig på tåget :)
Fotograf med darrig hand: Amira!


Rasism

Den 2010-08-31
Kl 02:16:39
Del 1


Del 2


Del 3


Del 4


Finns det ord för det här?

ramadan 19

Den 2010-08-30
Kl 01:51:27
Å vad jag är dålig på att uppdatera nu under fastan! På dagarna är jag aldeles för trött för att få till något vettigt i bloggen, och efter maten har jag oftast så mycket för mig att jag inte hinner blogga. Men men. Lite svinn får man räkna med, va? ;)

Igår var vi hos familjen Z och bröt fastan där. Sedan satt vi ute i deras uterum med ca en mijon tända ljus och ca 20 000 tvestjärtar. Vi pratade politik och en massa strunt nästan hela natten. Tack, govänner, för en fin kväll! ♥

Imorgon har jag skola. jajjamen. Matte står på schemat.

Så här såg mina barn ut idag. Ayah hade hittat igen sin vintermössa, och hon ville nästan inte släppa den ifrån sig! :D

ramadan 15

Den 2010-08-25
Kl 21:01:39

Dagens nästan köp:


Hur ska jag kunna hålla mig i form utan ett wii fit kit?!


ramadan 14

Den 2010-08-24
Kl 14:33:21
Ja, vi är vänner igen. Så ni som hoppades på annat; GLÖM det! ;)

Men jag missade skolan idag. Det kan bli så när man är vaken hela natten.


ramadan 13

Den 2010-08-23
Kl 20:13:26
En förfärlig dag.

Jag ber om ursäkt till alla som bor innom 2 mils radie för att jag förmodligen skrämde er från vettet. När jag är arg skriker jag nämligen så högt jag kan och misshandlar närmsta vägg eller dörr, som det blev idag. Ibland krockar vi lite. Fast jag kan aldrig riktigt sätta fingret på det där med kulturkrockar. Idag blev krocken hård och brutal.

Men saken är den att jag skulle aldrig ha kämpat så hårt för dig om det inte var dig jag ville vara med. Jag skulle aldrig ha valt att gå igenom allt det här om inte du var den som betydde mest för mig.

Jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden. Jag önskar att jag kunde ta mig an mina prövningar på ett bättre sätt.

Hayati, kom hem!

ang hål i öronen

Den 2010-08-22
Kl 22:00:31
Anonym:
Varför ta hål i öronen när hon fortfarande är så liten?
Jag bara undrar, inge illa menat.
Men är det inte väldigt vanligt att invandrare tar hål på sina döttrar väldigt väldigt tidigt?
Nu är ju inte du en invandrare men lever i den kulturen, eller det kanske ligger inom er religion att göra så?
Förstör gärna mina fördomar, jag är bara nyfiken :)

svar:
Varför inte? Ju tidigare ju bättre, om man frågar någon som kan något om detta. Infektionsrisken ska vara mindre och mindre barn har större smärtgräns (inte för att hål i öronen gör så ont, men ändå) än större barn har. Mindre barn pillar också mindre än vad större gör.
Invandrar /kultur / religion har inget med saken att göra.

Amira tog sitt första hål när hon var 3 månader, det andra när hon var 6 månader. Enda anledningen att vi inte har tagir på Ayah än är en ekonomisk fråga. Nu väljer vi att ta hål med sån "pistol" för att det är lite billigare, Amira fick ta på piercingstudio och det kostade 600 kr styck.

Givetvis använder vi bedövningsalva innan. Och givetvis gör vi det vi tror är bäst för vår dotter. :) Barnens pappa är ju som bekant läkare också, så var inte oroliga ;) hihi!

ramadan 12

Den 2010-08-22
Kl 15:34:57
Jag har haft så mycket för mig att jag inte hunnit sitta vid datorn nånting alls! Man blir lite handikappad utan dator, man vet inte vad som händer i världen!

Igår var vi på middag hos familjen B.B. Vi stannade natten lång och vi hade en jätte trevlig kväll och natt! Tack snälla!♥

Jag har klippt av Amira håret. OJ va stor hon blev med kort hår! Jag måste ta en bild på henne sen så ni får se :)

Vi har beställt tid för hål i öronen på Ayah. Jag är helt nervös :/ Fast det ska nog gå bra.

Och imorgon börjar skolan. Matte B, here I come! Undrar hur det kommer att gå att plugga under fastan?

ramadan 9

Den 2010-08-20
Kl 02:53:17

Idag gjorde jag köttfärspiroger! Det var smaskens! Det har jag nog inte ätit sen vi lagade det på hemkunskapen i 7:an.


ramadan 8

Den 2010-08-18
Kl 17:07:36
Igår på en liten kvällspromenad mötte jag en liten söt rackare. Filmad i mörkret med mobilen, därav den otroligt dåliga kvalitén.Jag somnade igår och missade att kliva upp i tid för att äta något, så idag är jag hungrig nåt så otroligt :/

ramadan 7

Den 2010-08-17
Kl 23:09:25

Dagens middag bestod av en soppa kokad på en spik typ, kyckling, burgul och rester från gårdagen.

Vi har fått igen vår fina, blå, bil idag. 5000 kr fattigare men glada ändå, al hamdu lillah.

Annars har det inte hänt mycket. Vi fastar på dagen och äter på natten. Det var typ allt. ;)


Så här såg Amira ut på väg till dagis igår


middagstipset

Den 2010-08-17
Kl 00:49:06
Tänkte att det kanske kan vara roligt att veta vad vi äter till middag om dagarna. Det är ju alltid bra med middagstips i ramadan-tider.

Idag bjöds det på linssoppa, bourik (eller brik om man så vill) fyllda med potatismos, kokt ägg i bitar och ost, falafel med tillhörande sallad och shakshoka (en slags äggröra med tomat, lök paprika eller chili).
Till efterrätt serverades en skål med frukt ;)

ramadan 6

Den 2010-08-16
Kl 19:30:04
Började dagen med att vakna 10 i 10, dvs 10 minuter innan Amira skulle vara på förskolan. Sedan tog jag bussen för att åka och sola. Jag är trött på att vara så vit att jag nästan är självlysande, så jag riskerar hudcancer och att bli sprängd/ bränd levande för att bli någon nyans mörkare.
Sedan kom jag hem... Och sen har jag inte gjort ett dugg intressant förutom att sura halvt ihjäl mig. Jag kan säga så mycket som att både maken och jag måste fasta om den här dagen!

Här är min kusin Malins dotter Novalee som jag fick den stora äran att träffa igår. Visst är hon söt? ♥

ramadan 5

Den 2010-08-15
Kl 16:25:17

Det är dag 5 i fastan och allt är lungt. Jag har bara lite idétorka vad gäller mat.

Jag som trodde att jag skulle slippa den fördömda serien "bab al hara"... Jag trodde fel! Maken har börjat titta på reprisen varje dag:P Nåja, jag är nästan nöjd om jag slipper den serien på kvällarna i alla fall.


ramadan 4

Den 2010-08-14
Kl 19:02:57
Jag börjar bli trött på att bara "sympatifasta". Jag vill att den där tanten som alla brukar kalla "röd" ska försvinna ur mitt liv, i alla fall i en månad, så att jag kan få fasta på riktigt. Med bön och allt, menar jag.
Fast samtidigt vore det synd om maken, om han fastade och inte jag. Han får lov att sympatifasta med mig sen, när jag ska ta igen mina dagar.

Jag hatar att vår bil är på verkstan! Jag verkligen hatar det!

Och nu, orkar jag inte skriva nåt mer. Jag hoppas på att få lite blogglust någon dag efter jag ätit, då kanske ni får läsa eller se nåt kul istället för det här pladdret.

ramadan 3

Den 2010-08-13
Kl 15:16:19

Jag firar dagen med några timmar i tvättstugan.

Annars kan jag säga att jag snart avlider av tristess. :P Hitt på nå, någon!


babyboom

Den 2010-08-12
Kl 22:05:02
waaaaooooooow!

Idag har storken verkligen slagit till! JAG HAR BLIVIT MOSTER till en liten pojke som ska heta Theo!♥

Och KUSIN MALIN har fått en flicka idag♥! In på hennes blogg och gratta vetja! :)

ramadan 2

Den 2010-08-12
Kl 18:13:11
wooooooooooooooh! Idag är en kämpig dag! Igår var jag inte särskillt hungrig under dagen alls, men idag! Idag vaknade jag hungrig, och fast jag har försökt tänka på annat vill min mage hela tiden påminna om att den är hungrig genom att kurra högt och tydligt. Mitt tålamod är inte heller det bästa idag, fast än har jag inte varit arg i alla fall. Al hamdulillah. Hur som helst är det bara typ 3 timmar kvar tills vi ska äta, så jag klarar mig nog igenom dag 2 också. Inshallah.

Blä. Nu måste jag göra ett ryck och lyfta upp mig själv från soffan :/
 

saknad

Den 2010-08-11
Kl 20:20:37

När jag diskade doftade det svärmor en liten hundradels sekund. Jag fick en flashback till ramadan förra året då jag stod i köket med svärmor och diskade tills fingrarna blev vita och fick blåsor.
Jag saknar hela familjen där nere :(


ramadan 1

Den 2010-08-11
Kl 19:13:17
Ja, för er som inte redan sett det, jag är med i dagbladet idag. Läs härBild lånad från dagbladet.

Min bror frågade om någon känt igen mig idag och jag berättade att jag blev igenkänd när jag hade ett ärende på forex. Så pinsamt det var! :P

Fastan går hittills mycket bra. Jag fastar idag, fast det inte räknas. Det är fel tid i månaden, men jag fastar ändå för att stötta maken som är hemma och är pappaledig under ramadan. Visst är jag lite hungrig. Men inte farligt alls, och det är ju mat om två timmar nu.
Hur går fastan för er andra?

Imorgon börjar ramadan, inshallah

Den 2010-08-10
Kl 11:33:03
Idag har Matilda Rosabella Banan fått visa upp sig. Cirkuskatt! ♥


Håll utkik i dagbladet imorgon, vetja! Gissa vem som är en linslus!

Ramadan kareem, Ramadan mubarak

Den 2010-08-09
Kl 16:29:27
vad är skillnaden mellan att säga ramadan kareem och ramadan mubarak?

Att säga Ramadan mubarak är att "grattulera" någon, eller önska någon glad ramadan. Ungefär som när kristna önskar varandra god jul.

Att säga Ramadan kareem är mer om man talar om Ramadan. Att Tala om att Ramadan kommer.

Varför fasta under Ramadan?

Den 2010-08-09
Kl 15:04:13
Jag har fått en del frågor om varför jag väljer att fasta under Ramadan. Så jag ska försöka, lite kort, förklara lite om fastan och varför jag väljer att göra det.

Ramadan är månad nr 9 i islams kalender. Ramadan är islams fastemånad och en av islams fem grundpelare. Att fasta är Fard (obligatoriskt) för alla vuxna, friska och krya muslimer. Man fastar från att solen går upp till att solen går ner. De flesta bryter fastan med ett ojämnt antal daddlar. Under fastan är det inte bara mat och dryck som är otillåtet. Man får inte heller röka eller snusa, vara arg, tala illa om någon, vara avundsjuk eller ha sex. Efter solnedgången äter och dricker man som vanligt för att sedan fasta igen när solen går upp.
Mer om Ramadan kan man läsa här eller i en utförlig verision här.

Gissa varför jag väljer att fasta? För att jag accepterar det som en del av min religion. :)
Jag gör det för att komma närmare Gud och för att lära mig diciplin. och för att öka min förståelse för dem som lever med ständig hunger. För oss i vår familj är det också en väldigt mysig tid då vi spenderar tid tillsammans och förbereder maten tillsammans. Förra året var vi i Libyen under större delen av Ramadan.
I år är det Ramadan mitt i sommaren, vilket betyder att fastan blir lång. Den första dagen, som är på Onsdag, är det fasta för oss i Sundsvall från Fajer (morgonbönen) kl 03.10 till Maghreb (kvällsbönen, bönen då solen går ner) kl 21.13.
Jag längtar jättemycket till Ramadan. Det är den bästa tiden på året!

Ramadan mobarak! ♥


panorama

Den 2010-08-09
Kl 12:38:25
så här ser Sundsvall ut
snikparkett

Den 2010-08-09
Kl 12:19:14
lördagkvällen spenderade jag och fru BB, tillsammans med 50% av våra barn, på en liten hylla på berget. Tjuvlyssnade på Roxettes världspremiär.bannor

Den 2010-08-08
Kl 21:14:17
Idag har jag fått bannor för att jag inte uppdaterar varje dag...

den berömda klockan

Den 2010-08-08
Kl 00:53:18
Jag snubblade in som på ett bananskal in hos en mammablogg. Hon, bloggerskan, hade ett barn sedan tidigare och ett andra på väg. Medan jag tittade på hennes bilder fick jag lite flashbacks. Jag tänkte på hur det var att gå och vänta på "det andra barnet", hur det var att vänta på Ayah. Hur otroligt lite jag orkade med då, jämfört med första graviditeten. Fast det beror ju både på en och tre saker förstås. Först och främst för att jag faktiskt var mamma redan, att jag höll på med allt som man normalt gör med sitt barn, fast jag var stor och tung och hade förjäklig foglossning. Fy för den lede vilken foglossning jag hade. Och det är inte alltför länge sedan som den försvann helt och hållet. Eller helt och hållet, går jag mycket så kan jag fortfarande känna de där otrevliga ilningarna i ljumskarna.

Jag tänkte, medan jag tittade på bloggerskans bilder, att efter den första graviditeten då fick jag tillbaka min kropp ganska fort, jag kände mig bekväm i kroppen bara efter någon månad. Men efter den andra graviditeten! Kommer jag någonsin känna mig bekväm i den här kroppen?

Jag fortsatte sväva bort medan jag slötittade på bloggerskans bilder.
Jag tänkte på att maken säger att han vill ha en son. Att jag svarar honom, när han säger det, med en fråga; vad är det som säger att nästa barn blir en pojke? Att han svarar att vi kan fortsätta tills vi får en son. Att jag alltid funderar på vad vi ska ha för bil om vi får fler barn än 3.

Jag tänkte på henne, som skriver bloggen, att hon har inte en aning om hur himla snabbt det andra barnet kan komma. Och jag tänkte på paniken jag hade när Ayahs huvud var på väg ut innan jag kommit in i bilen. Det var riktigt traumatiskt det där, faktiskt. Jag hade en klar och fin bild i huvudet på hur en förlossning skulle gå till. Jag visste exakt hur en värk skulle kännas. Ingen hade ju talat om att det kunde gå så himla fort som det gjorde utan några särskilda värkar alls.

Jag tänkte, medan jag studerade en bild på bloggerskans gravida mage, att det skulle vara underbart att vänta barn igen. Vad underbart det vore att få hålla sitt egna nyfödda barn igen.
Men näe, jag är så himla rädd. Jag vågar inte. Jag tror nog det kommer att ta några år till innan jag vågar igen! OM jag vågar igen.

Tick, tack.

shopping och tjejkväll

Den 2010-08-03
Kl 17:10:47

Förutom en mindre... Hmmm argumentation (?) med min make, var gårdagen en av de bättre på länge!
Vi började dagen med en smarrig frukost.
Sedan hoppade vi in i bilen och for till Birsta City för en shoppingtur och en fika. Om jag aldrig sagt det förr så säger jag det nu, jag älskar reor:) Men vem gör inte det?
Maken, som faktiskt nästan inte hade något helt och i rätt storlek kvar i sin garderob, var den som skulle shoppa. Och jag propsade på att få följa med. Annars vet man aldrig vad han får för sig att köpa ;)
För inte alls så mycket pengar fick man så mycket som detta:

4 långärmade tröjor, 2 långärmade skjortor och ett par brallor som slutar strax under knät. Bra ju!

Själv fyndade jag ett par superba skor. Sa jag att jag älskar skoreor? Det gör jag. 120 riksdaler för dessa:

Jag älskar dom! skulle passa perfa på bröllop! Mitt eget, svenska, då!

Barnen fick så klart sin beskärda del också. Nya skor, klänningar och leggins fick de. Jag passade också på att shoppa lite smått till min kommande systerson :) Tänk, jag ska få en systerson! Oj, nu fick jag en sån där overklighetskänsla!

Kvällen och natten spenderade jag i goda vänners sällskap. Jag, fru Z och fru G samlade ihop oss hemma hos fru BB där vi åt gott och surrade en massa strunt till långt in på natten. Eller snarare till långt in på morgonen. Hur trevligt och mysigt som helst! Tack tjejer för en fin kväll!

När jag vaknade i morse kunde jag inte få fram så mycket mer än viskningar och pip. Jag har tappat rösten. :/ Jag ringde till Arbetsförmedlingen och viskade fram att jag inte kunde komma på avtalat möte. Amira fick ringa dagis själv och tala om att både jag tappat rösten och barnen blivit sjuka.


popcornkillen

Den 2010-08-01
Kl 19:36:30
Ibland undrar man ju.

Ni vet den där killen som är far till mina barn? Han som faktiskt lyckas läsa så att han numer kan kalla sig för doktor i medicin. Han lade idag 3 mobiler mot varandra i en ring och så lade han några popcornkärnor i mitten. Sen ringde han till mobilerna. Allvarligt. Han trodde att popcornen sulle poppa! Visst är han söt?


Tysk?

Den 2010-08-01
Kl 11:28:23
I fredags när jag väntade i stan på bussen hem så kom en äldre muslimsk kvinna fram till mig.
Hon hälsade på arabiska och frågade om jag kom från tyskland. Jag svarade nej, jag är svensk. Jaha, du är svensk, sa hon. Och så gick hon.

Min fråga är nu: Ser jag tysk ut?


Idag är jag sjuk. Mitt immunförsvar klappade ihop totalt av den sista twinrix sprutan :/ *host*

RSS 2.0