Svar till Ninni

Den 2010-06-30
Kl 11:29:04
Ninni:
Jag undrar hur du skulle bli bemött av din mans släktingar om du var där utan slöja, om du gick klädd som en vanlig svensk tjej med tex knälång kjol och linne och utan slöja? Skulle dom skämmas för dig då inför andra? Vad tycker du är positivt och negativt med slöjan?

Svar:
Hej på dig Ninni! :)
Första gången jag träffade min mans familj hade jag inte slöja, och det var ingen skillnad på bemötandet före och efter jag tog på mig slöjan. Nej, de skulle inte skämmas för mig. Vi kommer otroligt bra överens, och vi älskar varandra precis som vi är. Men så klart blev de väldigt glada när de fick veta att jag börjat med slöja.
Det finns ingenting som är negativt med slöjan, om jag tyckte något var jobbigt skulle jag förmodligen välja att ta av den. Jag upplever hela religionen som positiv. Fast med själva slöjan upplever jag att jag får en helt annan respekt som jag inte upplevt förut. Jag känner mig trygg och hel med den.

Hoppas det var svar på dina frågor :)

Varför bär muslimska kvinnor slöja?

Den 2010-06-29
Kl 22:43:09

Som jag skrev tidigare hade jag, precis som många andra, massor av fördomar om islam och muslimer. Som jag skrev trodde jag att slöjan var mannens sätt att kontolera sin kvinna. Jag trodde på fullaste allvar att det var så.
Jag minns när vi var nygifta, maken och jag. Han kunde knappt prata Svenska. Knagglade några ord på Svenska, några ord på Engelska och fyllde på resten med kroppsspråket. Den enkla Svenskan kunde han då, men när han skulle vara lite djup blev det ofta lite fel. Som den gången han skulle uttrycka sin önskan om att jag någon gång skulle hitta till islam så att säga. När han skulle utrycka sin önskan om sin fru i slöja. Jag blev ju fly förbannad och gav honom en utskällning. Aldrig i livet att jag skulle bli muslim! Aldrig att jag skulle sjunka så lågt att han fick tvinga på mig slöja! Jag minns att han såg otroligt sårad ut, att han muttrade något om att han inte menade det så...

Men så var det ju barnet. (Amira.) Jag ville ju lära henne om hennes pappas religion. Hennes religion. Så jag började läsa och lära. Och jag gillade ju det jag lärde mig. Och jag fick bland annat lära mig lite om det som är obligatoriskt (fard)för oss muslimer. För oss muslimer är det till exempel obligatoriskt att be fem gånger om dagen(Al salat). Eller att fasta månaden ramadan(Al siam). Och för muslimska kvinnor är det obligatoriskt att bära slöja(hijab).

Men det är ju inte bara i Islam som detta är obligatoriskt. Om vi nu ska hålla oss till slöjan så står det så här i bibeln:

Första korinthierbrevet 11:5 Men en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. Det är samma sak som om hon hade rakat av sig håret, för om en kvinna uppträder barhuvad kan hon lika gärna ha håret avklippt.
Första korinthierbrevet 11:6 Men när det nu är en skam för kvinnan att klippa eller att raka av håret måste hon ha någon huvudbonad.
Första korinthierbrevet 11:10 Därför måste kvinnan på huvudet bära ett tecken på sin rätt för änglarnas skull.
Första korinthierbrevet 11:13 Döm själva: passar det sig att en kvinna ber till Gud barhuvad?

Att det är obligatoriskt i islam kan vi läsa i koranen:

[24:31] Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. ..

[33:59] Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar - och till [alla] troende kvinnor - att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade. ..

Det står också så här i noterna till denna sura i koranens budskap:
Vad beträffar den kvinnliga klädseln över huvud taget bör erinras att Profeten enligt flera styrkta traditioner lät framföra till Abu Bakrs dotter Asma som hade kommit på besök till sin syster A'ishah, Profetens hustru, iförd lätta och luftiga kläder på grund av sommarhettan, att en vuxen kvinna inför främmande människor inte bör visa mer än ansikte och händer. ..

Vi bör ha i åtanke att koranen alltid skrivs på arabiska och att detta endast är en översättning i avsikt att förklara koranen.  I den arabiska koranen kan man tolka mer ur texten än man kan på svenska. I den arabiska texten (i vers 33:59) finns orden "yodrubna bi khomorihenna ala joyobihonna" (وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ) där man kan förstå att man skall slå slöjan om sig så att den täcker sidorna.(halsen och öronen.)

Från och med nu utgår jag bara från mig själv, eftersom det finns olika uppfattningar också inom islam.
Min uppfattning är denna:
Jag som muslimsk kvinna bär slöja utav några enkla skäl. Först och främst för att jag tror på det som står i böckerna som Guds vilja. Jag tror att Gud har gett oss budskap och att dessa finns nerskrivna i vår bok, koranen. Vi muslimer accepterar ju också det som från början kom som budskap till judarna (torah) och de buskap som kom till de kristna (bibeln). Och i alla 3 religioner har samma budskap (i stort sett). (Där kan jag också passa på att förklara att det är därför koranen bara finns på arabiska, för att den inte ska ändras på något vis. Koranen är samma idag som den var när den kom till vår profet (saw).)  Jag tror att i islam är det fard, obligatoriskt, för kvinnor att täcka sig.
Jag bär också slöja för att jag stolt vill bära "islams flagga"!

Idag vet jag också att muslimska kvinnor inte är förtryckta! De är starka individer som står upp för sig själva!
Jag vet idag att ingen man kan tvinga sin (eller någon annans heller för den delen) kvinna till något. I koranen står:
[2:256] TVÅNG skall inte förekomma i trosfrågor. ..

Det man gör måste man välja att göra själv. Varje kvinna som bär slöja måste känna själv att det är något hon vill göra för Guds skull. Ingen människa kan peka finger och säga att det är något hon MÅSTE göra. Man bär inte slöja för någon annan människas skull, utan för sin egen och Guds skull.
Själv anser jag mig bara tillhöra mig själv. Jag väljer själv vilka jag vill klä av mig inför. Jag väljer själv vad jag vill visa och för vem jag vill visa det.
Min uppfattning är att allt utom händer, fötter och ansikte skall täckas. Min uppfattning är att allt skall täckas med löst sittande kläder som inte skall visa för mycket former. Min uppfattning är att också MÄN skall täcka sin kropp med löst sittande kläder. Min uppfattning är att detta är hur Gud vill att vi ska klä oss. Därför gör jag mitt bästa för att leva efter det.
Sedan jag tog på mig slöjan känner jag mig fri! Fri på riktigt!

Som alltid är det fritt fram för frågor i kommentarsfältet.

Och bara för det så bjuder jag på en "dagens". Aldeles färsk :)


"Fråga pinglan" har semester stängt

Den 2010-06-29
Kl 13:50:25
Ärligt. Jag kan inte utförligt säga vad illuminati går ut på. Jag är muslim. Haha! Testa Google vetja! :)

Nu ska jag ut i solen en stund. Hoppas att jag hinner göra ett slöjinlägg i kväll, inshallah!♥

Kolla vilken fin solnedgång det var häromdagen!

illuminati

Den 2010-06-28
Kl 16:50:24
Anonym:
Hej, Tror du på illuminati? Och vad säger islam om det?

Svar:

hej du :)
Ja, jag vet att det finns en orden kallad illuminati. Gör inte alla det? Vad säger islam? Jag vet inte? Att de får tro på och göra vad de vill? :/

Jag fattar inte grejen? Utveckla gärna frågan lite.Vad tänker du om slöjan part 2!

Den 2010-06-27
Kl 15:10:24
För en tid sedan skrev jag ett inlägg som jag ville att ni som läser skulle svara på. Minns ni "vad tänker du om slöjan?"? Tanken var att alla fördommar ni hade eller har skulle komma upp till ytan. Utan att jag eller någon annan slöjbärare skulle ta illa upp så klart. Men. Givetvis är det så att om det är fritt fram, då är det ingen som har något negativt att säga. Är det inte konstigt? Själv hade jag massor av fördomar innan jag visste något om islam och muslimer. 
Jag trodde att slöjan var mannens sätt att kontrollera sin kvinna. Jag trodde inte att någon kvinna kunde välja att bära slöja själv, jag trodde att det var något hon tvingades att göra. Av sin man så klart. Är det verkligen bara jag som haft såna fördommar?
Jag tycker att det skulle vara jätteroligt att höra vilka tankar och funderingar och fördommar ni har eller har haft om slöjan.
Igår fick jag en till förfrågan om att skriva om slöjan, precis som jag har skrivit om halalslakt. Min tanke är att skriva ett inlägg om slöjan, om varför kvinnor bär den och hur man ska bära den, och försöka svara på frågor som är vanliga att man får. Frågan som tar priset i lustighet är ju frågan om man har slöjan på sig när man sover :D Men det är ju så, att frågar man inget, då får man inget veta, eller hur?

Så jalla, gott folk. Fråga, undra, fundera, fantisera. Skriv! VAD TÄNKER DU OM SLÖJAN?

I am a muslim

Den 2010-06-27
Kl 14:07:12

Subhan allah

Den 2010-06-26
Kl 14:38:59
Tasnim har skrivit något bra. Igen :) >KOLLA!<

Det var precis exakt vad jag behövde höra och SÄGA idag!

"To admonish your brother in private is to advise him and improve him.
But to admonish him publicly is to disgrace and shame him."
- Imam Shafi (rahimullah)


Vet ni vad? Idag älskar jag livet. Jag ska scrappa med Fru B.B, och det kan inte bli så mycket bättre en lördag än så! :D

24 juni 2010

Den 2010-06-24
Kl 20:50:54
Idag har det nog varit sommarens första riktigt varma dag. Barnen fick inviga sin nya uppblåsbara pool. Men efter att jag tömt den på vatten när de badat färdigt hittade jag ca 20 000 hål i poolens botten. Så bada i den fler gånger? Nej, kanske inte. Men det var ju kul så länge det varade. Undrar hur det kan komma sig att barnen är lortigare efter plask i badet än före? Det måste bero på att vi bor på en enda stor asfaltsplan. Med en sandlåda i mitten. Jag funderar på att rulla ut en konstgräsmatta. Så att det i alla fall ser grönt ut en stund :P


Nu ska jag rulla köttbullar. Tjing tjong.

..Och så levde de lyckliga i alla sina dagar, inshallah!

Den 2010-06-20
Kl 16:28:56

Å romantik. Å prinsessor och prinsar. Det är så romantiskt att jag kan avlida.

Jag och fru B.B hade en riktigt royalistisk gårdag. Vi åt gott och glodde på bröllopet hela långa dan. Å va synd att det inte händer så ofta sånt här. Jag har två- nej, tre favorit moments. 1. När kronprinsessans röst brast i kyrkan 2. Pappa Olles tal till brudparet och 3. Prinsens tal till sin prinsessa, "störst av allt är kärleken"! Åååå så romantiskt! (klippet finns på svtplay en månad framåt.)

Å stackars Gubben. igår sattes ju verkligen ribban på hur vårt "svenska bröllop" kommer att bli! :D Haha!


foto:FREDRIK SANDBERG / SCANPIX (lånad från aftonbladet)ta åt sig den som vill

Den 2010-06-15
Kl 22:31:25
Just nu har jag så väldigt mycket på hjärtat att jag liksom inte vet var jag ska börja... Jo, förresten, jag börjar med att tacka familjen G för en fin eftermiddag! Tråkigt nog fick vi en ful gul lapp på vår bilruta medan vi satt och surrade och hade det trevligt:/. Nåja, stadens lapplisor måste väl få sin provision också :P

Men det där jag ville skriva om... Ja, dels vill jag ju skriva om slöjan, men hittills har jag inte fått en enda "negativ" kommentar där, fast jag ville få igång en diskussion, men men... Man får nöja sig med vad man får;) Tack alla fina för att ni skriver så snällt till mig!♥
Jag skriver nog ett inlägg om slöjan i alla fall, även om ingen skrivit om sina fördommar än. För fördommar finns det ju, den saken är biff!

Men sen vill jag skriva om en helt annan sak. Om hur vi muslimer skall vara mot varandra. Om hur vi ska behandla varandra. Och om vad som händer om man (i all välmening förmodligen) letar fel hos sina syskon i islam istället för att leta efter det som faktiskt är bra. Där har vi en annan viktig "biff" som jag bara måste hugga tag i nu. Snart i alla fall. Jag måste bara lugna ner mig, tänka och fundera lite till, sen kommer det. Jag kan inte ta en diskussion när jag känner mig sårad och kränkt, jag måste göra det när jag känner mig stark. Och jag är faktiskt inte stark varje dag. Idag när jag skulle klä på mig och gå en sväng på stan med min make och mina barn, t. ex., när jag stod där i sovrummet och valde kläder. Då var jag inte stark. Då grät jag och tyckte inte att något i min garderob dög. För vad skulle andra muslimer tänka? Och vad skulle ickemuslimerna tänka om jag klädde mig i min svarta(iofs jättevackra) abaya (typ så här fast svart)så att muslimerna skulle vara nöjda? Tillslut torkade jag tårarna och tänkte att den enda jag vill göra nöjd är Gud. Och så klädde jag mig som jag brukar. Visst kunde mina kläder vara bättre, jeansen inte så tighta... Men jag gör så gott jag kan just nu. Jag är trots allt bara "ett barn" i religionen än så länge. Tänk att jag måste påpeka det.

Bakom mina solglasögon idag, kunde jag vara stark.

En sann troende

Den 2010-06-15
Kl 01:04:57
Jag skrev ett inlägg som jag senare raderade. Vad fick mig att radera det? Jo, en syster hade skrivit något på sin facebookprofil som värmde mitt hjärta;

"En sann troende är den som är stolt över alla goda handlingar och är ledsen över de dåliga!"

Underförstått finns fler än en mening med dessa ord.


vad tänker du om slöjan?

Den 2010-06-14
Kl 02:00:00
Den här tiden på dygnet är ingen bra tid för mig när det gäller att uttrycka mig på ett bra sätt. Men jag måste bara säga. Det är ganska kul när man tänker på vilka fördommar folk har om kvinnor i slöja. Kan vi inte göra så här. Ni skriver vad ni tänker/ känner/ tror om slöjan. Jag ger svar på tal och förklarar min syn på saken. Hur låter det? Har ni tur kanske jag till och med knåpar ihop en snutt om slöjan och vad den innebär osv. OK? OK. Jalla. Godnatt.

Hör ni bröllops klockorna?

Den 2010-06-11
Kl 13:55:00
Ida har friat till sin fästman, å nu tävlar hon om en bröllpsfest. Givetvis vill jag att de ska vinna. Och jag ber om mina fina läsares hjälp att rösta på det finaste brudparet. ♥

Gå in ☆•*¨*•.¸¸❤❤¸.•*¨*•☆☆HÄR☆•*¨*•.¸¸❤❤¸.•*¨*•☆☆ och klicka på det lilla rosa hjärtat hur många gånger som helst för att de ska vinna.


Förtryckt, men av vem?

Den 2010-06-10
Kl 17:58:30
Det är så otroligt mycket snack om oss muslimska kvinnor, snack om hur förtryckta vi är. Men vet ni vad. Gå in och läs --->HÄR<--- om ett riktigt slöjförtryck. Vem är det som förtrycker oss slöjbärare?

Jag, däremot, känner mig inte särskillt förtryckt. Däremot känner jag mig utittad och studerad i detalj ibland.

islamsk kultur

Den 2010-06-09
Kl 22:09:47

sommarlov

Den 2010-06-09
Kl 15:23:41
Jamen visst var tunikan fin?! :) Den kommer från indiska. Tyget är jättetunt och fint så den blir perfa i sommar!

Annars då. Jag håller på att ta igen mig efter vårens pluggande. Sover mycket. Jag ska ju tillbaka till skolan i höst, så det gäller att ta igen sig nu under sommaren. Därav det dåliga uppdaterandet, jag har inte hittat någon ork att snåpa ihop något vettigt.

Nu kommer min make hem, NU börjar hans semester! Lovely!

hej

Den 2010-06-07
Kl 15:54:34
Jag är bara så himla less på datorn just nu. Jag skriver när jag får tillbaka lusten govänner. Typ imorrn eller nåt.

Äh, jag letade en bra bild, men hittade ingen annan än den här:P
men det kan ju va kul att visa vilken fin tunika jag fått av min käre make:)♥

Jag ser ju faktiskt inte klok ut, men jag hade faktiskt solen i ögonen och sen är det Amira som fotat. Jag skyller på henne, helt enkelt;)

Ropen skalla

Den 2010-06-01
Kl 18:53:22
Jag har en väldigt tyst demonstration här i bloggen...

Igår var jag däremot inte så tyst. Bild från st.nu

RSS 2.0