Tänk om inte om fanns

Den 2010-05-23
Kl 13:03:38

Sverige är ett fredligt land. Det kommer aldrig att bli krig här. Vi Svenskar kommer aldrig behöva lämna vårt land på grund av rädsla. Det är jag säker på.
Men låt oss för ett ögonblick leka med tanken att inte "om" fanns.
Istället för att säga tänk om det blev krig i Sverige leker vi med tanken att meningen istället för en fråga blev ett påstående; tänk, det blev krig i Sverige.

Tänk, det blev krig i Sverige. Tänk, vårt lilla fredliga land blev ockuperat av en grupp ovänliga människor. 
Tänk, de skjuter efter just ditt barn. Tänk, en fosforbomb slog ner i just ditt bostadsområde, dödade din granne med familj, och frätte bort benen på just din dotter som råkade befinna sig utomhus då fosforbomben slog ner.

Tänk, just du råkar vara en sån som alltid stoppat undan pengar i madrassen. Vilken tur! Tänk, du kommer att ha råd att ta hela din familj till en annan plats. En plats där det är fred, där dina barn kan växa upp utan att bli skjutna på väg till skolan. Tänk, du har ju fått veta exakt hur man går till väga. Var du fixar visum till hela familjen. Vem du kontaktar för att ni säkert ska kunna ta er från kriget i Sverige till freden i ett annat land. Vilket flyt. Tänk, du och din familj lämnar Sverige, landet ni växt upp i, landet som gav er allt ni har, men som på grund av De ovänliga människorna blivit landet som också tog ifrån er allt.

Tänk, du och din familj har lyckats ta er till Det fredliga landet. Tänk, ni lyckades komma förbi alla hinder på vägen. Tänk, ni såg en annan bekant familj, som blev tagna i den där vägspärren, som med all säkerhet blev avrättade där, på plats. Men tänk, ni kom fram tillslut, oskadda. Tänk, ni blir mottagna i Det fredliga landet av en myndighet, och de talar om för er var ni kan bo så länge, i väntan på beslut från myndigheten om ni har tillräckliga skäl att stanna i Det fredliga landet. Tänk, myndigheten ger er en bostad bland tusentals, där bara landsmän från Sverige bor, landsmän som också flytt kriget. Tänk, landmännen som bor närmast er blir era nya vänner. Tänk, de har bott i Det fredliga landet i mer än två år nu, de vet precis vad som ska hända med er. De berättar för er vilka förhör ni ska gå igenom, hur myndigheten kommer att genomsöka ert bagage, hur de kommer beslagta era pass och hur de noga kommer att räkna era pengar. Ni får också veta att senast förra veckan skickade myndigheten tillbaka fyra familjer till kriget i Sverige. För tänk, de hade inte tillräckliga skäl att få stanna i Det fredliga landet. Tänk, allt detta, och lite till, har ni i åtanke när ni bli kallade till er första intervju hos myndigheten.

Tänk, på väg till myndigheten möter ni några Medborgare i Det fredliga landet. De spottar i marken, knuffar till din dotter och säger nåt på ett språk som ni inte förstår. Men ni förstår, Medborgarna gillar inte er. Ni förstår, Medborgarna vill inte ha fler Svenskar i sitt land.

Tänk, en dag gick du ensam i en stor stad, i Det fredliga landet. Du blev nedslagen, någon stal dina pengar. Tänk, ingenting görs åt saken, för du vet ju inte var man går i Det fredliga landet, om man blir nedslagen och rånad. Du vet ju inte ens var man går om man får ont i en tand. För det ser inte ut som hemma i Sverige. Man har inte skyltar skrivna på Svenska i Det fredliga landet, man skriver inte ens med latinska bokstäver. Det liknar kinesiska, det dom skriver med, men du är inte säker, för du kan ju inte läsa kinesiska.

Tänk, åren går. Du och din familj får stanna i Det fredliga landet. Men bara ett år åt gången. Så varje år är ni rädda att ni ska bli skickade tillbaka till kriget i Sverige, som så många andra Svenskar som sökt sig till Det fredliga landet. Tänk, du och din familj har börjat lära er språket i Det fredliga landet. Dina barn talar bättre än du, och många gånger får din dotter, som inte ens nått puberteten, vara din tolk. Tänk, din dotter förstod precis vad den där tanten på bussen sa till dig, fast hon sa att hon inte förstod när du frågade om hon kunde översätta. Hon ville ju inte att du skulle veta vilken avsky Medborgarna i Det fredliga landet visade er från Sverige.

Tänk, några Svenskar har jättelätt att anpassa sig till Det fredliga landet. Några Svenskar lyckas bli vän med några Medborgare, och får därför lära sig Medborgarnas språk bättre och kulturen! De får lära sig Det fredliga landets kultur! Tänk, själv har du det inte lika lätt, språket är svårt för dig, och än har du inte vågat tala särskilt mycket med någon Medborgare. Du är så rädd för att göra fel, kanske trampa någon på tårna.

Tänk, du står där, i Det fredliga landet. Du förstår inte språket så bra, du förstår inte kulturen. Du kan inte läsa och inte skriva. Du får hela tiden förlita dig på andra människor. Vilka skulle du förlita dig på? Vem går du till när du behöver hjälp? Skulle du ty dig till andra Svenskar i Det fredliga landet, eller skulle du ty dig till Medborgarna? Du tror ju att alla Medborgare är likadana, att alla Medborgare tycker illa om er Svenskar.
Vem blir du i Det fredliga landet?


Kommentarer
Postat av: TVILLINGARNA

det behöver vi nu :D

2010-05-23 @ 13:35:07 | URL: http://lizzyochbecky.blogg.se/
Postat av: N*

du inspirerar mig med dina ord verkligen <3

2010-05-23 @ 13:58:22 | URL: http://blacklovee.blogg.se/
Postat av: Tasnim | Vardag & Bloggdesign

Väldigt, väldigt bra skrivet!

2010-05-23 @ 14:46:58 | URL: http://tasnim.blogg.se/
Postat av: Therese

masaAllah det är nog det i särklass BÄSTA blogginlägg jag någonsin läst!! MKT bra skrivet syster!jag länkar till detta inlägg från min blogg om det är ok :) är det inte ok så skrik till så tar jag bort länken på en gång!

2010-05-23 @ 15:42:23 | URL: http://hayal.se
Postat av: D A N I E L A ♥

- jo det är sant:) fredagen var jag ute med kompisar och firade och igår slappade jag till det ordentligt, så känner att det är bäst att göra allt då man har en hel dag på sig och då vädret ä inte är sådär jätte kanon:)

2010-05-23 @ 15:51:54 | URL: http://danielas.se
Postat av: N*

aa verkligen =)

2010-05-23 @ 16:27:26 | URL: http://blacklovee.blogg.se/
Postat av: E M M A

sv: Tack :)

vad gör du då?

2010-05-23 @ 17:23:52 | URL: http://lifebyemma.webblogg.se/
Postat av: Minna

Hej Madde.

Vill nästan börja med att säga att detta inlägg inte menas som illa.

Jag läser din blogg för att försöka få större förståelse.

Jag är helsvensk, så svensk man bara kan bli. Blond och blåögd och jag kommer från Malmö. I Malmö finns som du säkert redan vet väldigt många utlänningar. Vi har moskén och möllan där massa affärer skyltar med arabisk text. Vi har även en våldsstatistik och gängkrig som inte är av denna världen. På vägen hem korsar jag Rosengård och jag håller automatiskt lite hårdare i väskan. Varför? Jo för här i Malmö är invandringen ett stort problem. Vi svenskar är rädda. Det är bränder vara och varannan dag i Rosengård och det driver utländska ungdomsgäng på stan. Jag har själv varit med om att en utländsk kille sagt högt och tydligt när jag gick förbi: - Vi snor hennes jacka. Det känns som att utlänningarna här i malmö har tycker dom har ”rätt” till att behandla oss svenskar illa. Och det är ju lika fel som tvärt om, eller hur? Gängkrigen flyttar sig närmre stan och folk blir skjutna på öppen gata. Föräldrar till utländska barn kräver att deras barn ska vara lediga på era helgdagar. Men det finns ju något som säger att man ska ta seden dit man kommer. Vi är trots allt i Sverige nu. Här gäller våra lagar och regler. Och det ska alla rätta sig efter, likväl svenska som utländska. Jag såg en debatt här i Malmö där en ung mulimsk kille debatterade för att han citerar: ” råna svennar för dom hade det så mycket bättre än honom”. VA? Hur resonerar man då? Jag säger inte att alla är så här, missförstå mig rätt. Jag tycker du är stark som följer dina drömmar och försöker lära ut om din bild. Men min bild är så annorlunda. Vi hör ständigt här i malmö om våld och oroligheter som muslimerna i stan gör. Det är hemsk. Samtidigt som det GARANTERAT finns muslimer blir dragna över en kam och dömda på förhand bara för detta. Kommentera gärna din åsikt om detta. Och än en gång, jag försöker inte vara inskränkt eller göra dig illa med min åsikt. Jag vill bara veta hur du ser på situationen Malmö v.s Rosengård. Tack på förhand.

2010-05-24 @ 11:00:02
Postat av: Anonym

Hej!

Jag är född här i Sverige fast min mamma och pappa är från Finland, jag är blond och blåögd.

Jag har bott i förort hela mitt liv, Botkyrka.

Jag har inte en endaste svensk kompis, för det fanns inga svenskar där jag bodde och växte upp.

Nu har jag egen familj och vi bor i Södertälje i Hovsjö, ännu en förort. Finns inga svenskar här som man skulle kunna bli kompis med, här finns det nästan inget annat än syrianer.

Jag bryr mig inte ett endaste dugg om varifrån en människa kommer ifrån ursprungligen, vad som gills är att vi är alla människor och vi ska alla behandla varandra väl. Men tyvärr så ser ju verkligheten inte ut så.

Jag undrar hur många svenskar i Sverige det är som har en utländsk vän? Hur många svenskar i Sverige har bjudit en utländsk person hem på fika?

Det är där det måste börja!

Svenskar måste sluta glo så misstänksamt på invandrare och svenskar måste sluta ha sina fördomar och svenskar måste sluta vara rädda och svenskar måste våga ta det första steget till vänskap med invandrare. Det är trots allt svenskarna som är värdinnorna eller hur?

Det är svenskarna som har släppt in de invandrare i landet som vi har här, de har inte kommit hit med våld.

Varför vill inga svenskar bo i de områden där det är mycket invandrare och varför slumpas alla invandrare till samma områden?

Regeringen har planerat detta väldigt snyggt. Klumpa ihop alla de oönskade men som vi tyvärr har i landet där och där och vi själva bor här och här och så har vi gjort nåt bra, vi har låtit de komma hit.

Ge de bidrag, men för Guds skull ge de inga jobb. Och så gnäller man för att invandrare lever på bidrag.

90% av svenskarna är smygrasister skulle jag gissa.

I offentliga sammanhang så heter det att ja, men det är ju synd om de stackarna, vi måste hjälpa de.

Men i ensamhet tillbaka till HUR MÅNGA SVENSKAR I SVERIGE HAR BJUDIT HEM EN INVANDRARE PÅ FIKA???

Det är klart som fan att omvänd rasism finns här i landet när invadrarna inte haft nån chans att integreras här. Det blir synd den dagen de unga invandrarbarnen idag blir vuxna för hatet mot Sverige som växer i de på grund av utanförskapet på grund av att svenskar inte vill veta av de kommer att explodera och vad ska svenskarna göra då? Ja, de kommer bli rånade på sina jackor mm. och de får skylla sig själva. Tyvärr, det är sanningen vare sig man vill ta in den eller inte.

Bjud hem en invandrare på fika alla svenskar som läser detta och lär känna varandra. Kanske finns en chans kvar att vända på utvecklingen, fast det ser mörkt ut, jätte mörkt.

Man ska sluta tycka synd om invandrare också det är jätte viktigt. Det är inte synd om de. De som är här är starka och smarta som lyckats ta sig hit som Madelene berättade i sin text, de har planerat de har sparat pengar(de är duktiga med ekonomi). Tyck inte synd om de ge de istället en chans att jobba i ditt företag och plötsligt kanske ditt företag går med super vinst, men fortsätt ge de bidrag och stäng din dörr för de och tyck synd om de, då föder du en väldigt farlig vrede.

Jag har inte heller velat förarga nån med det jag skrev, jag har bara skrivit såsom jag uppfattar situationen.2010-05-24 @ 11:51:59
Postat av: Tommy

Som boende i Malmö kan jag konstatera att det inte är invandringen eller de som bosatt sig här som är problemet. Det är den misslyckade integrationspolitiken och växande klassklyftor som är problemet tror jag. Varför bor nytillkomna svenskar i ett och samma område? Varför är arbetslösheten hög just där? Hur välkomnas en ny medborgare till malmö?Kolla bara hur vår stad är organiserad. I Limhamn och Bunkeflo bor de som har mycket pengar. Överklass och högre medelklass stänger in sig bakom murar och galler i sina miljonvillor. I Herrgården bor fler människor per lägenhet än vad det någonsin varit planerat för. Runt möllan bor högst andel unga, många på a-kassa och soc.bidrag, många andra är studenter eller annat. Och så ser det ut, våra stadsdelar är homogena till sin befolkning och det är inte de boendes fel. Hur hyror bestäms, var folk som flyttar hit kan bo, det är ekonomiska frågor såklart. KLassproblematiken delar upp malmö, och allt för sällan möts olika grupper. Klart det skapar frustration!! Fråga en ung människa boende i Roengård om denne känner sig trygg. Trygghet skapar vi tillsammans, det är i allra högsta grad en fråga för våra politiker att jobba med. Malmö är en stad som vuxit väldigt snabbt och jag tror att det politiska etablisemanget blundat lite för länge för de problem som finns.Jag tror att det är viktigt att se strukturer och inte stirra sig blind på individers enskilda handlingar.Våld är en annan intressant sak att diskutera. Har du tänkt på att våldsstatistiken handlar om MÄN till 99,6%? Våldet har alltså ett kön. Om vi skall komma tillrätta med våld, behöver vi arbeta med strukturen som bär fram det. I min analys handlar det om att arbeta med manlighet och de våldsinslag som skapas av osäkerhet, hävdelsebehov, hierarkier mm.Jaja, det blev en lite pladdrig text det här.Bra text Madde!!!!! Shit, du är så bra på att uttrycka dig. Och tack för ditt mail häromdan. Det värmde. Jag ska svara snart. Har sjukt mycket att göra för tillfället bara.Kram & kärlek!

2010-05-24 @ 12:06:28
Postat av: Minna

Till den anonyma kommentaren under mig.

Tack för din tanke. För att svara för mig: Jag har ingen utländs vän. Har knappt pratat med någon med annorlunda bakrund än min egen. Och det är nog därav jag vill förstå. Madde ger mig en bra inblick. sammtidigt är det svårt att ändra sig och sina tankar när dom är så väl inpräntade i ryggraden. Malmö är oroligt. Det går inte att sticka under stolen med. Jag är ÖVERTYGAD om att det finns bra och fina människor även i Rosengård, men dom kommer inte fram i mängden. Jag skulle aldrig våga bjuda hem någon. Tänk om det var någon som inte var en av dom "goda och bra"? Detta är precis vad jag ville ha. En reaktion och en disskusion om detta. Jag vill ju belysa problemet samtidigt som jag hoppas att någon kan ändra min åsikt.

2010-05-24 @ 12:56:15
Postat av: Pernilla

Jag förstår meningen med ditt inlägg Madde och man önskar att vänlighet och respekt fanns överallt.

Tyvärr måste jag säga att det kommer många kleti och pleti till Sverige som inte alls respekterar oss som svenskar eller vårat land.

Och då detta människor som inte ens har problem i sitt land och behöver hjälp.

2010-05-24 @ 18:27:11
Postat av: Pernilla

(Börjar om då det andra skickades iväg ;-) )Jag förstår meningen med ditt inlägg Madde och visst vore det ultimata att alla var vänliga och respekterade varandra.

Men tyvärr så tycker jag att det är mycket kleti och pleti som kommer hit, människor som absolut inte respekterar oss svenskar eller vårat land.

Människor som spottar på oss och svenska flaggan, människor som inte behöver vår hjälp utan bara kommer hit för att tjäna pengar och i vissa fall utnyttja systemet.

Jag säger så eftersom jag vet att dessa människor finns, min man är invandrare och flydde ett land han där han antagligen hade dött eller blivit tvingad att gå över till fel sida.Nä mera kärlek, förståelse och acceptans borde det vara.

2010-05-24 @ 18:31:52
Postat av: Anonym

Hej igen!

Ja, där ser vi. Minna har ingen utländsk vän och har knappt nånsin pratat med nån från annat bagrund. Ändå har hon i ryggmärgen en tro på hur de andra människorna är. Hemskt sjukt tragiskt.

Om du bor i Malmö så måste du väl ha en granne med annat etniskt bakgrund än svensk, börja där, be en granne komma på en kopp kaffe och det kan vara en äldre dam eller nån i din ålder. Vad ska en gammal dam göra dig? Det är det vi i Sverige också är dåliga på, att umgås över generationer, gamla, unga, barn, alla tillsammans.

Svenskar har inget att förlora på att öppna sina hjärtan för andra kulturer, men däremot har de allt att vinna om de gör det.

2010-05-24 @ 19:36:22
Postat av: Mel

Jag måste bara berätta om en händelse som inträffade idag i pendeltåget. Jag är liksom Madde en muslim som bär slöja. Idag när jag satt i tåget satte sig en muslimsk kvinna med slöja brevid en svensk man som mummlade något otrevligt sedan sa han, jag vill inte sitta brevid dig. Då flyttade den beslöjade kvinnan på sig och sa, jag vill inte sitta brevid dig heller, sen kollade mannen på henne som om han vore äcklad och sa "självmordsbombare"

Så ja, jag förstår varför folk som kommer hit till Sverige i hopp om frihet och ett liv utan bekymmer, utvecklar ett hat för sverige när svenskar behandlar dem som smuts.

Jag vet att alla svenkar inte är så, men bor man som jag i ett väldigt svenskt område och får blickar och kommentarer efter sig så är det inte konstigt att man tror att alla svenskar vill dig något ont.

Nu menar jag inte att det är rätt att invandrare ska gå runt och råna folk men jag förstår vart det kommer ifrån. Dessutom vill jag bara påpeka att man måste skilja "invandrare" och "muslimer". Inom islam är det förbjudet att stjäla, slåss, döda o.s.v.

2010-05-24 @ 21:37:52
Postat av: Linn

Svar till MinnaJag förstår hur du tänker. Själv är jag också hel svensk och anser mig vara så svensk man kan bli. Jag har växt upp i en stad där det inte finns särskilt mycket invandrare överhuvudtaget. Det fanns en i min klass som inte hade helsvenska föräldrar och kanske två tre i parallell klasserna, mer än så var det inte. Dessa ungdomar var lika försvenskade som vi andra vilket gjorde att jag alltid tänkte på dem som svenskar.

Även om jag alltid försökt vara fördomsfri så var jag i likhet med dig rädd när jag gick förbi ett invandrar gäng. Egentligen vet jag inte varför jag var rädd, men rädslan fanns där.Idag, flera år senare har jag konverterat till islam. Jag anser mig fortfarande vara jätte svensk trots att jag inte ses som jätte svensk av andra på grund av att jag bär slöja.

Idag är jag inte längre rädd när jag går förbi invandrar gäng på samma sätt. Istället är jag faktiskt rädd när jag går förbi svenska gäng. Jag är rädd för att dem ska vara rasister. jag är rädd för att dem ska skrika taskiga saker efter mig och att dem ska försöka dra av mig min slöja. Att dem ska tro att jag är utländsk och säga till mig att sticka hem till mitt hemland eller att dem ska kalla mig terrorist.Vad jag vill visa är att jag tror att rädslan till viss del är ömsesidig. Det bästa tror jag är, som någon intelligent person skrivit ovan, att svenskar börjar umgås med utlänningar och utlänningar börjar umgås med svenskar :)2010-05-26 @ 13:11:55
Postat av: Anonym

utrota invandringen..ta efter finland

sann sverigedemokrat

2010-06-10 @ 02:23:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis här?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback
RSS 2.0