Borja med dig själv!

Den 2011-08-05
Kl 18:34:02
Idag har jag jobbat, precis som jag har gjort nästan hela sommaren. Idag har jag jobbat i disken. Vilken disk behover vi inte prata om idag, men i alla fall en disk tillhorande en stor restaurang. Varje dag, från tidig morgon till sen kväll, kastar vi mat i den här restaurangen, som våra matgäster kopt, lagt på sin matbricka, för att sedan kasta bort. Säckvis med helt orord mat, allt från varm mat som potatis och kott, till brod, smor, kaffe och läsk kastas bort, eftersom man inte kan lägga tillbaka och sälja igen, det som någon redan tagit, och sedan kopt.
Detta fenomen kallas for overkonsumtion. Det är ett känt begrepp. Och alla vet att overkonsumtion är något som är moraliskt orätt. Ändå är det inte en själ (?!) som faktiskt tar sig i kragen, tänker efter... Bidrar jag till denna overkonsumtion?
Personligen ska jag erkänna att hemma hos mig slängs en hel del mat bort, rester sonm aldrig äts upp, ett och annat där datumet verkligen har passerat for x antal dagar sedan. Men jag är medveten om problemet. Jag forsoker att inte kasta bort mat som det inte är något fel på. Jag forsoker att tänka på vad min overkonsumtion leder till i slutändan.
Men alla gor inte det.
Idag har jag på riktigt fått hålla mig från att borja gråta när jag stått där och kastat bort säck efter säck med helt orord mat.
Jag har tänkt på alla familjer som hade behovt den maten, alla barn. Tänk alla barn som dor av svält, medan vi kastar mat for många miljarder per år. Är det inte en sned värld? Hur många hungriga barnmagar hade vi mättat med allt brod vi kastat i soporna idag?


Kommentarer
Postat av: Pernilla

Precis nyss sa jag till maken: Tror du de svältande människor beter sig som vi gör, hetsar upp oss över bråkiga barn och är allmänt småsura pga för lite mat och vätska i oss?? Nä det tror jag inte, jag tror dom är tacksam för varje liten stund dom lever och kanske dom just ikväll kommer över lite mat och tackar Gud för det. Fy, jag skäms ibland och jag ska verkligen bli en bättre människa på alla sätt!

Kram :love:

2011-08-05 @ 19:01:23
Postat av: Lena Bülund

Jag klagade över att jag inte kunde följfölja en planerad sovmorgon, fick en spark med orden att jag faktiskt vaknade och tankarna föll då på allt jag har och att jag inte har NÅGOT att klaga över.

Vadå inte ha semester, sovmorgon eller en sambo. Jag har allt annat, så jag måste lära mig att vara mycket mer tacksam!

Det finns så många människor som inte har något, inte något, inte ens mat eller vatten.

2011-08-07 @ 11:59:22
Postat av: Elisabeth

Salaam Alaikum,Jag håller med om att man slösar på mat i västvärlden, men det är ett relativt nytt fenomen, märkte det när jag jag fick höra att jag är precis som mormor, vi båda skällde tydligen på mamma när hon lät mat stå och bli dålig i kylen, för att sen slänga! Förr i världen tog ju folk hand om maten bättre även här.Men nu, nu tänker jag ställa dig till svars för att jag suttit framför datorn flera timmar och läst din blogg. Mitt i Ramadan. Jag skulle ju ha läst Koran!! :blush:Jättebra blogg mashallah :-d(och jo, jag förstår att det är mitt eget fel...)

2011-08-07 @ 14:38:34
Postat av: hanna

Svar:Lilla "pinglan" eller vadfan du nu kallar dig själv, eftersom du nu tydligen vet allt. Så tänkte jag fråga dig en sak. Anser du att dö genom att förblöda är ett humant sätt att dö på? Och tror du själv på att varje djur som blir slaktat blir slaktat på "korrekt" sätt?På något sätt känns det som att alla unga muslimer överlag är rejält naiva vad gäller sin tro. I detta fallet halal slakten, ni är helt enkelt för godtrogna för att se att det faktikst finns fel och idioter även inom islam. Min vän konverterade för ett tag sedan, och även hon tror självklart bara på allt bra. Men hursomhelst, halal slakt är åt helvete, hur fan man nu än bär sig åt. Och att kalla det humant, är lika idiotiskt som att kalla djurplågare för djurens vänner.

2011-08-14 @ 09:30:40 | URL: http://untitledomen.blogg.se/
Postat av: Hanna

Svar.

Jag är väl medveten om att halal betyder tillåtet. Men bara för att det är sagt att det ska gå till på ett vist sätt betyder det inte att det gör det. Får man med en slags bekräftelse vidoe med varje paket halal kött man köper eller? Som ett bevis på att det är halal? Nej, hur vet du då att det är gjort på "rätt" sätt? Alla slakterier, religiösa eller inte gör fel. Oavsett om du vill inse det eller inte. Tillslut blir alla djur bara ett i mängden. Dem sätter en halal stämpel på skiten och vips är det halal. Menmen, du är väl en aning trångsynt antar jag. Inget fel på det, jag vet massor av folk som är precis som du som är det.

Men tänk på det lilla du nästan gång du tuggar på ett såkallat halalslaktat djur. Låt det väl smaka.

2011-08-15 @ 17:59:43 | URL: http://http:/untitledomen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis här?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback
RSS 2.0