längtan

Den 2011-03-03
Kl 13:26:37
En kväll satt jag i svärmors kök efter en heldag ute i solen, jag bara satt där, andades in luften, tittade upp på stjärnorna i det öppna taket. Det är svårt att förklara hur svärmors kök ser ut, men man skulle kunna säga att det är som en innergård, med ett rum på ena sidan om för matlagning osv. och ett rum i andra ändan för förvaring och annat. Nästan alla fönster i svärmors hus vätter mot innergården, så ser det ju ut i många hus i Libyen.
Hur som helst, jag satt där i köket/innergården och kikade på stjärnorna och bara fanns. Svärmor fejade och donade i köket som hon nästan alltid gör, men helt på tal om ingenting alls kommer hon fram till mig och håller om mig hårt, hårt.
Så tittar hon ner på mig med tårfyllda ögon. Säger en hel massa som jag inte alls förstår, men jag uppfattar så mycket som att hon tycker synd om mig som ska leva ensam i Sverige utan mamma. Hon vill att jag ska stanna hos henne. Och jag gråter också.

En tidig morgon, eller sen natt, i alla fall precis innan salat al fajer, gryningsbönen, satt vi i köket, jag, maken, svärmor och svärfar. Vi äter innan solen går upp, eftersom det är ramadan och vid morgonbönen när solen går upp ska vi fasta igen. barnen sover i sovrummet på övervåningen, och där sitter vi och äter och lyssnar på tuppen som står och galer på någons tak. Det är varmt fast solen inte ens gått upp, nattlinnet kladdar mot ryggen. Vi äter hembakt minipizza, baguetter med tonfisk och oliver. Svärmor har förstått att jag inte gillar oliver så hon har gjort egna baguetter till mig, med bara tonfisk och harissa.
Jag minns att en känsla av panik föll över mig, vi skulle ju åka tillbaka till Sverige om mindre än två veckor. Mitt ansikte måste ha avslöjat mina känslor... Svärfar undrade vad som var fel ochgav sig inte förrän jag gråtandes hulkade fram att jag aldrig ville åka tillbaka hem igen.

Någon dag efter ramadan var vi och min svägerskas familj ute med barnen. Jag kan inte minnas vad vi pratade om och sådär, jag minns bara känslan, totalt lugn, tillfreds. Vi satt där på en gräsklädd liten kulle aldeles vid stranden och kikade mot horisonten. Det blåste men var varmt och behagligt.


Dagen vi skulle åka hem till sverige kom. Vi fick åka i två bilar eftersom vi hade mycket packning. Jag åkte ensam med svärfar, och jag grät från jag kramade svärmor hejdå hemma i huset, hela vägen till flygplasen, och hela flygresan till turkiet. Svärfar försökte trösta, sa att det skulle bli bra, att vi ses snart igen. Och som jag önskar det. Som jag önskar att vi åker tillbaka en dag för att stanna. Det drömmer jag om varje dag. Jag kan inte beskriva med ord hur mycket jag längtar tillbaka. Jag brukar säga att jag lämnade halva min själ där hemma hos svärmor, och ibland tror jag att det är sant.

Kommentarer
Postat av: Fatiha

Känner tårarna tränga fram. Väldigt vackert skrivet.

Inschallah får ni snart åka ner igen och Libyen blir Kadaffi fritt.

2011-03-03 @ 13:59:12 | URL: http://fattis.wordpress.com
Postat av: Elin

Du skriver så gripande och vackert, det tar verkligen tag i hjärtat. Jag hoppas att allt ordnar sig inshaAllah och att du snart får se din familj igen.:love:

2011-03-03 @ 15:04:28 | URL: http://eshaal.blogg.se/
Postat av: sawsan

:love:åh madde:love:

2011-03-03 @ 21:22:02
Postat av: Frida

Åh nu blev jag tårögd, känner igen mig.

Det är så hemskt när man måste ta avsked :(

Men inshallah så får du se dem snart igen :)

2011-03-03 @ 22:00:50
Postat av: MammaMarie

Det var verkligen fint skrivet! Och har man väl varit nere i dessa länder och integrerat med folket (och familjen förstås) så känner man verkligen igen sig själv och de känslor du beskriver. Det värsta är att komma tillbaks - man känner sig liksom tom ett tag....

2011-03-03 @ 22:10:49 | URL: http://mammamaries.wordpress.com
Postat av: kurdisk muslimsk tjej <3

hej vad ska man göra om man har tappat sin tro på Gud om man vill få tillbaka tron ?

2011-03-03 @ 23:45:39 | URL: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/
Postat av: Somaya

Åhh, vad vackert skrivet. Jag skojar inte, jag fick tårar. Jag vill så gärna åka till libyen när det blir bra där InshAllah inshallah inshallah så blir allt bra snart i Libyen.Nybakad baguett med tonfisk med harissa muuums :) <3

2011-03-17 @ 15:15:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis här?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback
RSS 2.0